Ga naar de inhoud

Zonnig startschot oogst 2023 Heerlijkheid Vijfheerenlanden

Wat een mooie start van het oogstseizoen in de boomgaard aan de Wiel van Bassa zaterdag 26 augustus 2023. Ruim 25 vrijwilligers van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden waren aanwezig bij de lunch, waarmee het officiële startschot voor de oogst 2023 werd gegeven. Tijdens de smakelijke lunch maakten de vrijwilligers soms voor het eerst, maar vaker opnieuw kennis met elkaar. Zo bereiden ze zich voor op de komende weken van gezamenlijk werken aan de oogst van het fruit in de hoogstamboomgaarden.

Dit jaar belooft een heel andere oogst te worden dan 2022. Minder appels, maar gelukkig voldoende peren. Het is bijzonder om te zien hoe velen nu al voor het derde jaar betrokken zijn bij het behoud van de unieke natuur rondom de Wiel van Bassa, de hoogstamboomgaarden die daar staan en de productie van de (h)eerlijke streekproducten.

Tijdens de lunch werden niet alleen de plannen voor de oogst besproken, maar ook de recente hoogtepunten van Heerlijkheid Vijfheerenlanden. De lancering van een nieuwe webshop, het succes op de Schoonrewoerdse markt en de uitbreiding van het aantal verkooppunten zijn tekenen van een gestage groei van de activiteiten van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden en de verkoop van de streekproducten.

Extra aandacht was er voor de viering van de 75ste verjaardag van Wim Scherpenzeel, de nestor van het hoogstamfruit in deze regio. Hij woont al zijn hele leven op Hoeve De Kruithof en zet zich al vanaf zijn vroege jeugd in voor de hoogstamboomgaarden. De petit fours met het cijfer 75 waren een verrassing voor Wim en alle aanwezigen, een mooie manier om deze mijlpaal met elkaar te vieren.

Nu staan de komende weken in het teken van hard werken. De vrijwilligers zullen op ladders in de hoogstambomen klimmen om de appels en peren te plukken. Zowel in het weekend als door de week wordt er gewerkt om de oogst weer binnen te halen. Hoewel er minder appels zijn dan gewoonlijk, is er hoop dat er genoeg is om de geliefde Appel & Perenstroop te produceren, waarvan er al meer dan 15.000 potjes zijn verkocht. Door gebruik te maken van de webshop kunnen niet alleen mensen in de regio genieten van de pure en eerlijke smaak van de stroop, maar heel Nederland kan vanuit de luie stoel de stroop bestellen.

We kijken terug op een zonnige start van het oogstseizoen 2023. Iedereen die niet bij de lunch was, maar wel mee wil doen in de komende weken is van harte welkom. Kijk op de website of spreek één van de vrijwilligers aan en sluit je aan!