Ga naar de inhoud

Winterwerk rondom de Wiel van Bassa

De winter is de tijd om de hoogstambomen te snoeien en de wilgen te knotten. Dat laatste is voor het grootste deel al gedaan. Vanaf 1 maart 2022 zal het Zuid-Hollands Landschap starten met de jaarlijkse snoeibeurt van de hoogstambomen. Ook hiervoor kunnen vrijwilligers zich melden en zo alvast een handje helpen en ervaring op doen met het specifieke snoeien van de hoogstambomen.

Een vak apart
Op termijn zal dit werk ook vanuit de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden opgepakt worden. Daarvoor zijn nog meer vrijwilligers nodig en het kan zijn dat die de kneepjes van het snoeien nog wat onder de knie moeten krijgen. Het snoeien van hoogstambomen is een vak apart. Dit jaar, nu het Zuid-Hollands Landschap nog de leiding heeft bij het snoeien, is het een prima gelegenheid om zo wat ervaring op te doen.

Reparatie
Als het weer buiten te guur en te nat is om te snoeien, dan is er ook nog ‘binnenwerk’. De afgelopen weken heeft Wim Scherpenzeel, de hoevepachter van De Kruithof, de fruitkisten gerepareerd. Tijdens de pluk in september en oktober 2021 waren er verschillende fruitkisten bij, waarvan de bodem of de zijkanten aan stevigheid wat te wensen overlieten. Droog in de schuur verstelde Wim de kisten en die te slecht zijn, worden tot kleine plankjes geslagen, zodat die in de kachel kunnen worden opgestookt. Ook hier dus zo min mogelijk afval en altijd weer te gebruiken voor andere doelen.

Lente
Zo kijken we uit naar de lente, als de bomen de knoppen laten zien en nog later weer in volle bloei staan. Een voorbode van de nieuwe appel- en perenoogst. Maar zover is het nu nog niet, want alles op z’n tijd en één zwaluw maakt nog geen lente.

Meer nieuws op: https://heerlijkheidvijfheerenlanden.nl/nieuws/