Op 14 mei 2024 hebben de Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht de Wiel van Bassa de status van aardkundig monument toegekend. De Wiel is het negende monument in de provincie Utrecht. De status van aardkundig monument wordt gegeven aan bijzondere plekken in Nederland. Een aardkundige plek is een landschap waarin de sporen van het ontstaan nog zichtbaar zijn. Dat zijn sporen die achtergelaten zijn door landijs, wind, rivieren of de zee. Door deze toekenning wordt het speciale karakter van de natuur rondom de Wiel van Bassa nog weer eens bevestigd.
Waarom de Wiel van Bassa?
De Wiel is ontstaan door een dijkdoorbraak in het jaar 1573. Toen brak de Diefdijk, een dwarsdijk, door en de unieke kernmerken daarvan zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar in het landschap. De Wiel van Bassa is de grootste binnen wiel in Nederland. De prachtige natuur rondom de Wiel, het Dordtse Huis en Hoeve De Kruithof maken het beeld compleet en zorgen er voor dat de Wiel een waardig aardkundig monument is. Andere monumenten zijn bijvoorbeeld de uiterwaarden van de Lek of de Hunebedden in Drenthe.
Wat betekent dit?
De benoeming van de Wiel tot aardkundig monument is een manier van de provincie om dit gebied extra in de spotlight te zetten en de cultuurhistorische waarde te benadrukken. Door deze status zorgt de provincie er mede voor dat deze plek beschermd blijft, zodat alle inwoners van Schoonrewoerd en bezoekers, fietsers en wandelaars hiervan kunnen blijven genieten. De Wiel ligt aan de wandelroute van het Grote Rivierenpad. In 2025 wordt er op feestelijke wijze aandacht besteed aan deze nieuwe status van de Wiel van Bassa, dan wordt er ook een nieuw informatiebord geplaatst.
Op 13 juni 2024 schreef het Algemeen Dagblad ook over de Wiel van Bassa: https://www.ad.nl/vijfheerenlanden/wiel-van-bassa-uitgeroepen-tot-aardkundig-monument-maar-wat-is-dat-eigenlijk~ac635568/
Wil je meer weten over aardkundige monumenten in Nederland, klik HIER