Ga naar de inhoud

Vroeg op en storten…

Het is nog bijna donker als zaterdag 30 oktober de vrijwilligers zich verzamelen op Hoeve de Kruithof om het fruit, dat 2 november op transport gaat naar de Stroopfabriek Bleus, over te storten in de grote transportbakken. De deuren van de koeling gaan open en de eerste kisten worden naar buiten gesjouwd om gecheckt te worden op rotte appels/peren, voordat het overstorten begint. In totaal worden 32 grote kratten met de heftruck overgezet in de koelvrachtwagen om op reis te gaan naar België.

Next step op weg naar
Vanaf 08:00 uur staat de koffie klaar om de tien krachtpatsers welkom te heten, die zich hebben opgegeven om de appels en de peren vanuit de kleine kisten waarin het fruit de afgelopen weken is geplukt, over te storten naar de grote bakken, waarmee het op transport gaat. Een druilerige morgen, maar dat drukt het enthousiasme van de vrijwilligers niet, om met vereende krachten de volgende stap te zetten in het proces op weg naar een (h)eerlijk streekprodukt uit de Vijfheerenlanden.

Geen rotte appels/peren in de mand
De kisten met appels en de peren, die metershoog opgestapeld staan in de koeling bij Hoeve de Kruithof moeten eerst nog gecheckt op rotte plekken. In de afgelopen weken is het proces van rijping, ondanks de lage temperaturen in de koelcel, doorgegaan; het gevolg daarvan is dat ook fruit dat een klein rot plekje had in kwaliteit achteruit is gegaan. Dat fruit mag niet mee op transport, omdat voor het verstropen alleen gaaf fruit kan worden gebruikt. Gelukkig valt de uitval mee en rond half elf rijdt de eerste koelvrachtwagen, met bakken gevuld, de Diefdijk al op.

Tevreden
Tijdens de koffie en de lunch in de voorkamer van Hoeve de Kruithof kijken de sjouwers samen met de vrachtwagenchauffeur tevreden terug op deze eerste overstort zaterdag. De beschikbare grote bakken zijn nu gevuld. De volgende keer wordt het fruit gestort dat naar de versapper gaat. Het moment waarop daadwerkelijk streekproducten van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden kunnen worden gekocht, komt steeds dichter bij. 

 

Wil je weten welke soorten hoogstamfruit er allemaal rondom de Wiel van Bassa staan en dus verwerkt worden in de producten, kijk dan op: www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl.