Ga naar de inhoud

Vijfheerenlanden Appel & Perenbier van hoge komaf

Jan Ottevanger, wijkambassadeur van de gemeente Vijfheerenlanden, kreeg samen met Christa Hendriksen, wethouder voor onder andere kernenbeleid, cultuur en erfgoed voor de dorpen Schoonrewoerd, Hei- en Boeicop en Lexmond op 15 februari op Hoeve de Kruithof het eerste flesje Heerlijkheid Vijfheerenlanden bier overhandigd. Een dubbel gebrouwen bier van hoge komaf. Het bier is gebrouwen door Brouwerij Hommeles uit Houten met als basis de Appel & Perenstroop van het hoogstamfruit dat groeide rondom de Wiel van Bassa.

Dubbel en van hoge komaf
Dubbel wil zeggen dat het een bier is, waarbij meer mout wordt toegevoegd. Dit zorgt voor meer suikers en dat heeft weer een hoger alcoholpercentage tot gevolg. De smaak is zoet en weinig bitter. In de grotere moutstorting zitten ook gebrande mouten, waarin de aanwezige suikers deels zijn gekaramelliseerd. Dit zorgt voor de donkerder kleur en voor een klein bittertje naast het zoet. Voor een sterker bier heb je meer suikers nodig. Daarom is naast suikers uit de gerst, ook een deel van de suikers afkomstig uit de Appel- en Perenstroop van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Het is niet zo dat dubbel met precies twee keer zoveel gerst is gebrouwen als een andere biersoort, maar vroeger werd met kruisen op de vaten aangegeven hoe zwaar het bier was dat er in zat. Niet iedereen kon lezen, maar zo begrepen ze allemaal wat er bedoeld werd. Voor dubbel bier werden twee kruisen gebruikt. De hoge komaf slaat op het fruit dat groeide aan de hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa.

Derde (h)eerlijke streekproduct
Met het Heerlijkheid Vijfheerenlanden biertje staat de teller nu op drie (h)eerlijke streekproducten onder het eigen label van de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7% en smaakt heerlijk bij een wat ziltige, gerijpte rauwe melk kaas, die op verschillende plekken in de Vijfheerenlanden wordt geproduceerd. Vanaf de 25ste februari is het Vijfheerenlanden biertje te verkrijgen als eerste bij Ad & Tinekes Dagwinkel.

Voor meer informatie over de Heerlijkheid Vijfheerenlanden kijk op:  www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl