Ga naar de inhoud

Vakmanschap en recycling hand in hand

Niet alle hoogstambomen hebben de najaarsstormen ‘Pia’ en ‘Henk’ overleefd, maar afgelopen week gebeurde er iets bijzonders. Eén van de hoogstambomen langs de Wiel van Bassa, die ontworteld was door de storm, is door tussenkomst van Wim Scherpenzeel opnieuw in de grond gezet. De hoogstambomen krijgen van hem, net als mensen, de beste zorg. Waar menige fruitteler deze boom al zou hebben verwijderd en verwerkt tot kachelhout, gunt Wim hem een ‘nieuw’ leven.

De cirkel is rond
Er waren nog een aantal wortels aan deze hoogstamboom blijven zitten, die deels nog in de grond zaten. Dat was voor Wim Scherpenzeel en zijn zaterdagse hulpen voldoende om aan de slag te gaan. Ze zaagden de kruin uit de boom, maakten van een dikke oude tak een stut om de boom weer overeind te krijgen en te houden. De boom werd opnieuw ingegraven en kreeg om aan te sterken een mooie hoeveelheid grove stalmest. Hij staat er weer, ondersteund door takken uit zijn eigen kruin. Hoe veel mooier kan de cirkel rond zijn. Vakmanschap en recycling gaan hand in hand.

Opvolger voor de komende 75 jaar
Het is niet de verwachting dat deze oude herplaatste boom dit jaar vrucht zal dragen, maar Wim verwacht dat de takken die er nu nog aan zitten zeker in bloei zullen komen. De hoogstambomen aan de Wiel van Bassa krijgen de beste zorg zolang het kan. En de hoop voor deze ‘ hoogstammer’ was nog niet verloren. Gelukkig is er op kleine afstand van deze boom ook een nieuwe hoogstamboom geplant. Mocht het toch mis gaan, dan staat zijn opvolger klaar voor de komende 75 jaar.