Ga naar de inhoud

Tot slot Boomgaard Schaayk

Onwennig
Bij de eerste plukdag voor de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden ontmoetten zo’n 20 vrijwilligers elkaar bij de koffie en stelden zich, voordat de werkzaamheden begonnen, soms wat onwennig aan elkaar voor. Een aantal kenden elkaar van ouds, maar er waren ook een aantal ‘nieuwkomers’ aanwezig, waarvan sommigen nog niet zo lang in Schoonrewoerd wonen.  De één had veel ervaring met fruitplukken en een ander wilde dit graag onder de knie krijgen. Nog niet zo simpel omdat het plukken van hoogstambomen een vak apart is.

Plukkersbrigade
Terwijl de dag vorderde, ontstond er onder de stralende septemberzon een teamgeest, die niet meer is verdwenen. In de vijf plukzaterdagen die volgden, maar ook door de week ontstond een plukkersbrigade die als een geoliede machine samenwerkte. De een was geoefend in het (ver-) plaatsen van de hoogstamladders, de ander bleef liever wat lager bij de grond of raapte de stoofperen uit het gras. Na één ochtend liepen nieuwkomers als volleerde hoogstamplukkers de 6 meter hoge ladders op, terwijl anderen nog een keer uitlegden hoe je de ladder het beste kunt vasthouden of hoe je een plukschort aan moet trekken. Een vast onderdeel van de plukkersbrigade was de cateringploeg: koffie, koek, soep, broodjes en een biertje na afloop werden elke week verzorgd en een aantal van de lunches werd betaald door ‘supporters’ uit het dorp, die zelf niet op de ladder konden klimmen.

35.000 kilo fruit
Op deze laatste plukzaterdag verzamelden de plukkers zich niet rondom de Wiel van Bassa, maar bij Boomgaard Schaayk aan de Diefdijk. Daar waren appels te plukken, die de Heerlijkheid Vijfheerenlanden hard nodig heeft om in de juiste verhouding appel/perenstroop te kunnen produceren. Voor een goed samenwerkend team maakte de locatie niet veel meer uit. Binnen de kortste keren waren de ladders gesteld, de kisten uitgezet en rolden de eerste Dijkman Zoete appels in de kisten. Twintig kisten werden die ochtend geplukt, een fluitje van een cent voor de 10 vrijwilligers die deze laatste plukdag van de partij waren. In totaal werd de afgelopen weken zo’n 35.000 kilo fruit geplukt. Een prestatie van formaat en de plukkers zijn ‘vrienden’ geworden.

 

Storten
In het weekend van 30 oktober wordt het fruit vanuit de kisten overgestort in grotere containers, die nodig zijn voor het transport van de appels en peren naar o.a. België, waar de appel/perenstroop voor de Heerlijkheid Vijfheerenlanden geproduceerd wordt. Op 2 november vertrekt de vrachtauto met de lading en als het goed is, komen diezelfde maand 10.000 potjes appel/perenstroop onder het eigen label terug in Schoonrewoerd.