Ga naar de inhoud

Septemberzon verwelkomt 30 vrijwilligers voor de Bijzondere Buitendag

De septemberzon lokte vandaag 27 september,  30 vrijwilligers van het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) naar de Wiel van Bassa voor één van hun jaarlijkse Bijzondere Buitendagen. Net als vorig jaar was de appel- en perenoogst van de hoogstambomen in Schoonrewoerd opgenomen in de agenda van Bijzondere Buitendagen. Voor het eerst of als ‘ervaren’ hoogstamplukkers werkte iedereen vandaag mee aan de oogst van 2023.

Betrokkenheid buiten Schoonrewoerd
Akkie Langerak, die ook tijdens de plukzaterdagen de vrijwilligers coördineert, zorgde er opnieuw voor dat iedereen goed verzorgd werd. Koffie bij de start van deze Buitendag, gevolgd door de heerlijke plukkerslunch rond het middaguur. Akkie: ‘Wat deze dag extra bijzonder maakt, is te zien dat er ook zo veel betrokkenheid is bij mensen van buiten Schoonrewoerd, ook zij zijn besmet met het Wiel van Bassa virus en zetten zich vol enthousiasme in voor het behoud van dit gebied en de hoogstambomen die daar van oudsher groeien.

Vele handen maken licht werk
Omdat vele handen licht werk maken, werden er vandaag een kleine 100 kisten appels en peren geplukt, die einde van de dag naar de koelcel zijn gebracht om daar te wachten op verdere verwerking tot de (h)eerlijke  streekproducten van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden, die inmiddels in meer dan 30 winkels en op andere verkooppunten te koop zijn. Ook online te bestellen in de webshop van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Landschap Erfgoed Utrecht
Het LEU zet zich net als de Heerlijkheid Vijfheerenlanden in voor het behoud van cultureel erfgoed en werkt daarbij samen met talloze vrijwilligers. Vandaag dus voor de tweede keer in de hoogstamboomgaarden in Schoonrewoerd. Voor meer informatie over het LEU kunt u terecht op de website. De Bijzondere Buitendag van dit jaar was ook dit jaar een dag met een ongedwongen, opgetogen sfeer en veel enthousiaste mensen. Voor 2024 kunnen de hoogstambomen aan de Wiel van Bassa  zo weer in de planning worden opgenomen.