Ga naar de inhoud

Schoonrewoerds Oogstfeest 2023: Een smakelijke en gezellige ontmoeting

Op zaterdag 28 oktober 2023 vierde Schoonrewoerd het jaarlijkse Oogstfeest. Een feest vol van smaak, ontmoeting en gezelligheid. Net als voorgaande jaren vond het plaats op het sfeervolle Kerkplein, was er een variëteit aan activiteiten en culinaire geneugten voor jong en oud. De dag begon ’s ochtends met het storten van ruim 10.000 kilo appels en peren in de grote transportbakken op Hoeve De Kruithof. Een grote groep vrijwilligers zorgde er voor dat rond de klok van 12:00 uur er 35 transportbakken met fruit klaar stonden om deze naar de verstroper te sturen.

Rond drie uur barstte het Oogstfeest los op het Kerkplein. Bezoekers werden getrakteerd op een bonte verzameling kramen, die een keur aan oogstproducten en andere verleidelijke attracties aanboden. Na een week met veel regen bleef het Oogstfeest droog en scheen zelf de zon. Daardoor kwamen veel Schoonrewoerders een graantje meepikken van het Oogstfeest en was het een gezellige drukte met veel ontmoetingen en koffie, thee en zelfgebakken taarten aan de picknick tafels.

Schoonrewoerd kookt
Culinair genot stond hoog in het vaandel, met heerlijke soep, sappige hamburgers en andere lekkernijen die rondom de vuurkorven werden geserveerd. Voor degenen die het kookboek “Schoonrewoerd Kookt” hadden gereserveerd, was dit een bijzondere dag. De kookmap met de eerste negen recepten kon worden afgehaald in de kraam van de Dorpsvereniging Schoonrewoerd. Een feestelijk moment voor hen die de map gereserveerd hadden. Tijdens het Oogstfeest werden nog ruim 30 kookmappen verkocht, zodat het nu echt een collectors item is omdat er nog maar zo’n 25 exemplaren beschikbaar zijn. Wil je nog één van de laatste exemplaren kopen, stuur dan snel een mailtje aan dorpsverenigingschoonrewoerd@gmail.com

Mobiel Verkooppunt
De Heerlijkheid Vijfheerenlanden zette voor het eerst haar mobiele verkooppunt is. Geïnspireerd op de boerenschuren rondom de Wiel van Bassa was dit het onderwerp van gesprek onder de voorbijgangers. Het hele assortiment overzichtelijk opgesteld in het verkooppunt, zodat iedereen gemakkelijk zijn keuze kan maken uit de (h)eerlijke streekproducten. Tijdens de primeur was ook Peter Blom, van Blomhoutbewerking, aanwezig om uitleg te geven over de bouw en realisatie van deze verkoopunit.

Volop keuze
Maar er was veel meer te beleven; er waren taarten gebakken, jams gemaakt, er was volop fruit te verkrijgen, soepen, hamburgers en niet te vergeten de ‘Kruidige Appie’ die in de kraam van de H5HL te proeven was. Een heerlijk drankje voor de komende koude maanden. En niet te vergeten de verjaardag bonbons die ook als recept al in het kookboek zit. Er werd geknutseld, geknikkerd, er werden broodjes gebakken, bijna te veel om op te noemen. Doordat het weer zo goed was bleven velen gezellig met elkaar praten en genoten met elkaar van al het lekkers op dit geslaagde Oogstfeest.