Ga naar de inhoud

Schoonrewoerd Kookt!

Een kookboek met recepten van dorpsbewoners.

Wie weet er nou beter wat Schoonrewoerders lekker vinden dan de Schoonrewoerders zelf. Dat is de gedachte achter het project Schoonrewoerd kookt! Op de Schoonrewoerdse markt werd in de stand van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden een klein tipje van de sluier opgelicht. En de eerste enthousiaste koks en kokkinnen hebben zich daar al gemeld om een recept aan te leveren voor het losbladig kookboek dat wordt samengesteld ter gelegenheid van 1.000 jaar Schoonrewoerd.

Wie doen er mee
Het nieuwe initiatief ‘Schoonrewoerd kookt!’ is een samenwerking tussen de Dorpsvereniging Schoonrewoerd, de Heerlijkheid Vijfheerenlanden, de Dagwinkel, de Landwinkel en de Ambachterij. Voor dit project worden Schoonrewoerders gezocht die een favoriet recept hebben, waar je je vingers bij af likt. Misschien heb je een recept uit de overlevering van vroeger of is het juist een nieuw hedendaags recept wat je met veel plezier op tafel zet om het met elkaar op te eten. Hoe leuk is het om dat niet alleen voor jezelf te houden maar via ‘Schoonrewoerd kookt!’ dit ook te delen met andere dorpsbewoners. En misschien ook wel anderen uit te nodigen om dit met jou te komen eten. Want samen eten verbindt!

Hoe werkt het?
We zoeken bewoners van het dorp die hun favoriete recept willen opschrijven, het willen delen met het dorp en het ook, indien mogelijk, willen koken in één van de deelnemende winkels. Het is de bedoeling dat je met het gerecht op de foto gaat, tijdens het koken of als het klaar is. Ook is het leuk als je een korte toelichting hebt waarom dit recept zo lekker is en welke herkomst het heeft of welke herinnering dit bij je oproept. De bewoners die een recept willen delen en koken, krijgen als beloning een uniek keukenschort van 1.000 jaar Schoonrewoerd. Een beperkte oplage die alleen voor dit project is gemaakt.

Foodbox
Het is de bedoeling dat de ingrediënten ook als een foodbox te verkrijgen zijn bij de winkeliers in de week dat het recept ook in één van de winkels wordt gekookt. Iedereen die zo’n foodbox koopt, kan het recept zelfs thuis ook maken. Het mag een voorgerecht, hoofdgerecht of dessert zijn, een taart, jam of chutney of misschien wel een bijgerecht zoals bijvoorbeeld de traditionele appelmoes van de appels van de hoogstambomen rond de Wiel van Bassa.

Start bij het Oogstfeest 2023
Tijdens het Oogstfeest 2023 kunnen alle Schoonrewoerders een map kopen voor € 5,=  met daarin de eerste recepten. Vanaf dat moment wordt gedurende een jaar lang elke twee weken een recept gratis uitgeleverd aan degene die een Schoonrewoerd kookt!’ map hebben gekocht. De mappen zijn ook na het oogstfeest nog bij de deelnemende winkeliers te verkrijgen.

Ben je net zo enthousiast als de initiatiefnemers, neem dan contact op met Akkie Langerak. Telefoon: 06 57 58 37 20 of e-mail: akkielangerak@gmail.com

Op 26 juni 2023 stond in de regiobijlage van het Algemeen Dagblad een artikel over Schoonrewoerd Kookt. Klik hier om het te lezen

Schoonrewoerd kookt! is een initiatief van: