Ga naar de inhoud

Ruim 9.000 vrijwilligers in 2021 in de provincie Utrecht

Op de jaarlijkse vrijwilligers dag van Landschap Erfgoed Utrecht maakte directeur Ivo Brautigam vandaag de vrijwilligersresultaten over 2021 bekend: maar liefst 9.028 vrijwilligers zetten zich het afgelopen jaar in voor het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Hierbij telden ook de ruim 60 vrijwilligers mee die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de nieuwe stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Veelheid aan activiteiten
Kastelen, Klompenpaden, musea, landschapsbeheer, natuurbehoud, hoogstamboomgaarden, archeologie of weidevogelbescherming: vrijwilligers vind je werkelijk op de meest bijzondere plekken in de provincie. Bij elkaar werkten ze in 2021 zo’n 530.000 uren, wat een maatschappelijk-economische waarde van bijna 12 miljoen euro vertegenwoordigt. ‘Het valt niet te onderschatten hoe belangrijk zij zijn voor het aanzien van onze provincie’, zegt Ivo Brautigam.

Bijzonder jaar: Corona
Bij de Heerlijkheid Vijfheerenlanden waren in 2021 zo’n 60 vrijwilligers actief aan de slag. Door Corona konden veel vrijwilligers minder uren maken. Gelukkig was het tijdens de oogst van het fruit van de hoogstamboomgaarden aan de Wiel van Bassa met Corona tijdelijk wat milder, waardoor we hier voor de stichting niet veel hinder van hebben ondervonden.

Minder uren dan anders
Het jaar 2021 gaat de boeken in als het tweede coronajaar. Een jaar van lockdowns en andere beperkingen. Vanzelfsprekend drukte dit in het algemeen een groot stempel op de vrijwilligersactiviteiten in 2021. Net als in 2020 maakten de vrijwilligers in de provincie Utrecht veel minder uren maken dan normaal. Het belangeloze werk van vrijwilligers is ook voor de Heerlijkheid Vijfheerenlanden een kurk waarop de stichting drijft.

Kijk voor meer informatie op de website van het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU). Daar kun je ook de infographic downloaden met alle cijfers.