Ga naar de inhoud

Record aantal plukkers trotseerden de dreigende luchten

Dreigende luchten, felle buien en een record aantal plukkers, dat zijn de ingrediënten van een succesvolle plukzaterdag in de hoogstamboomgaarden rondom de Wiel van Bassa op 17 september 2022. En jong geleerd is oud gedaan werd vandaag in de praktijk gebracht, toen een zesjarige jonge man, voorzien van eigen plukschort zich samen met zijn oma en opa meldde om te plukken. Ondanks regenbuien, die vooral in de ochtend vielen werd weer een mooie hoeveelheid appels en peren geoogst die verwerkt kunnen worden tot (h)eerlijke streekproducten van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Donkere wolken
Felle zon en strak blauwe luchten wisselden elkaar in snel tempo af. Was het bij de start aan de koffie om 09:00 uur nog zonnig en onbewolkt, een half uur daarna hadden de meeste vrijwilligers hun regenpak aangetrokken om de buien te weerstaan en zo door te kunnen plukken. Onder de bomen was het nog even droog, maar na een paar buien drupten de bomen flink door, zodat ook die geen beschutting boden. Gelukkig waren de buien van korte duur en vielen ze vooral in de ochtend. De felheid was heftig, maar de ruimende wind zorgde er voor dat er na de lunch geen regen meer viel.

Vereende krachten
Op deze plukzaterdag was er een record aantal plukkers actief in de hoogstambomen. De lange ladders (35 sporten) bewogen zich snel en doeltreffend tussen de hoogstambomen. Maar ook de laagplukkers hadden meer dan voldoende te doen. Er waren zelf plukkers die zich zonder ladder of trap in de bomen waagden om de appels en de peren veilig te stellen voor verwerking tot (h)eerlijke streekproducten. Bij de lunch rond half een schoven zo’n 25 vrijwilligers aan voor de broodjes en een kop traditionele plukkerssoep.

Oogstseizoen 2022
De komende weken loopt de oogst van 2022 gewoon door. Tot zeker half oktober worden elke zaterdag de vrijwilligers uitgenodigd om mee te helpen met de pluk. Vanaf 24 september 2022 wordt het fruit ook direct vanaf de boom verkocht vanuit een tijdelijk verkooppunt aan de Kerkweg in Schoonrewoerd bij de parkeerplaats. Wil je ook mee plukken of andere activiteiten oppakken? Je bent van harte welkom, je hoeft alleen maar een mailtje te sturen aan: info@heerlijkheidvijfheerenlanden.nl