Ga naar de inhoud

Oogstfeest 2022: Alles zat mee!

 

Het leek wel een zomermiddag in augustus, maar de kalender stond op 29 oktober 2022, de dag van hét Oogstfeest 2022. De Dorpsvereniging Schoonrewoerd, de Schaikse Weelde en de Heerlijkheid Vijfheerenlanden organiseerden dit oogstfeest. Veel dorpsbewoners, maar ook voorbijgangers vonden de weg naar het Dorpsplein in Schoonrewoerd om te flaneren, te proeven van lokale streekproducten of  te genieten van elkaar met mooie gesprekken, koffie, taart, een biertje of een goed glas wijn.

Lokale ondernemers
Ondernemers uit Schoonrewoerd of net daarbuiten presenteerden in de stralende herfstzon vol trots hun (h)eerlijke streekproducten. Het was de primeur van het oogstbroodje dat de Ambachterij met het fruit van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden ontwikkelde. Er werden broodjes gebakken boven open vuur bij de Schaikse weelde en men kon vers geperst appelsap proeven bij de Heerlijkheid Vijfheerenlanden of knikkeren bij de Dorpsvereniging. Alles rondom het thema fruit.

De wedstrijd
De taarten, jams en chutneys van de competitie werden beoordeeld en bakker Henrik Wullems van de Ambachterij lichtte het juryrapport toe. Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden, die ‘toevallig’ op dat moment ook zelf het oogstfeest bezocht, reikte de prijzen uit. En omdat hij er toch was feliciteerde hij tegelijk nog  een paar andere gelukkigen: o.a. de winnaars bij de Oranje Vereniging en degene die bijna het juiste gewicht raadde van de gevulde plukkorf bij de stand van de Landwinkel.


Zuid-Frankrijk

Het leek zaterdag even of Schoonrewoerd in Zuid-Frankrijk lag. Mensen gezellig met elkaar aan de koffie, een biertje of een glas wijn aan lange tafels onder de bomen op het Dorpsplein. Menige fietser die over de Dorpsstraat kwam, zette de fiets tegen de bomen om mee te genieten van een succesvol oogstfeest. Jong en oud hadden het naar hun zin en proefden niet alleen van de fruitoogst, maar vooral van een sfeer van saamhorigheid. Het was een oogstfeest waarbij alles mee zat!