Ga naar de inhoud

Nieuwste streekproduct Heerlijkheid Vijfheerenlanden: Appelsap

‘Je proeft de oude appelrassen en dat is bar lekker’

De zoete Ermgaard, de Notaris of de Jasappel, je proeft ze allemaal terug in het nieuwste (h)eerlijke streekproduct van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden:  Appelsap gemaakt van een rijke mix van hoogstamappels van de hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa. Wim Scherpenzeel, hoevepachter van hoeve De Kruithof en beheerder van de hoogstamboomgaarden, proefde vandaag het nieuwe appelsap, geperst van de oogst van 2022. Zijn spontane reactie: ‘bar lekker’ en ‘je proeft de oude rassen er direct in terug’.

Meer appels dan in 2021
Viel de oogst van de appels in 2021 wat tegen, dit jaar is er een rijke oogst van ruim 10 soorten oude rassen hoogstamappels. Naast de Goudreinetten gaven dit jaar de minder bekende oude soorten een mooi opbrengst. Hierdoor kreeg het appelsap een rijke smaak, die je direct proeft als je een slok neemt. Juist de mix van de oude rassen met de veel bekendere en vaak gebruikte Goudreinet maakt dat het (h)eerlijke streekproduct een perfecte aanvulling is op het bestaande productassortiment van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden: Perensap, Appel & Perenstroop en Appel & Perenbier.

Twee varianten appelsap
Het nieuwe Vijfheerenlanden appelsap is geproduceerd in twee verschillende flessen. Naast een grote fles van 750ml. om thuis altijd in de koelkast te hebben, is er nu ook een 250ml. variant. Zeer geschikt om te gebruiken in de horeca, het dorpshuis of in de voetbalkantine. Maar ook leuk om mee te nemen als je bij iemand op bezoek gaat en je een verantwoord lekkernij wilt meenemen.

Appel & Perenstroop
Vandaag werd in de vrieskou ook de eerste stort van de peren en appels gedaan voor de productie van de Appel & Perenstroop. We streven er naar om de kwaliteit van de stroop in 2022 zeker net zo goed te laten zijn als die van 2021, die bijna uitverkocht is. Volgende week wordt de laatste partij appels en peren gestort in de grote transportbakken om vervolgens in de laatste week van november op transport te gaan naar de verstroper.