Ga naar de inhoud

Mistige Start van Oogstseizoen 2023

Het echte plukwerk begon in de mist maar eindigde vandaag in de zon

Het echte oogstwerk ging 2 september van start op een sprookjesachtige ochtend vol mist in de Vijfheerenlanden. Ruim 25 enthousiaste plukkers doken op vanuit de mist om de eerste perensoorten van dit jaar te oogsten. Deze dag markeerde de officiële start van het oogstseizoen, waarbij vrijwilligers van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden samen werken om de hoogstamappels en -peren te plukken.

Een van de plukkers beschreef de ochtend als “net een sprookje,” omdat de mist een betoverende sfeer toevoegde aan de boomgaarden rondom de Wiel van Bassa. De plukkers, variërend van nieuwkomers tot ervaren handen, kwamen bij elkaar rondom de picknicktafel waar de koffie voor de start klaar stond. Sommigen nog wat onwennig met het aantrekken van de plukschort, maar die werden al snel geholpen door de geroutineerde plukkers die al aan hun derde oogstseizoen begonnen.

Vier verschillende perensoorten waren rijp voor de oogst, namelijk de Conference, Beurre Hardy en Beurre de Merode en Legipont . De benodigde ladders en kisten waren al vooraf klaargezet, waardoor de plukkers meteen na de  koffie aan de slag konden. Binnen no time waren de eerste kisten al weer gevuld met rijpe peren en stonden ze langs de rand van de boomgaard om later op de dag te worden vervoerd naar de koeling op Hoeve de Kruithof. De plukkers waren snel weer op elkaar ingespeeld en met een uurtje draaide het alsof men gisteren nog met elkaar op de ladder had gestaan.

Vandaag werd ook al geplukt in een donatieboomgaard. Dat is een boomgaard die niet onder het beheer van het Zuid-Hollands Landschap valt, maar waarvan de eigenaar het fruit gratis ter beschikking stelt aan de Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Er zijn twee voorwaarden om als donatieboomgaard in aanmerking te komen. Als eerste moet de boomgaard enige omvang hebben en de fruitbomen mogen niet bespoten worden. Het fruit van de donatieboomgaarden wordt samen met het andere fruit verwerkt tot (h)eerlijke streekproducten binnen het assortiment van de Heerlijkheid.

De dag eindigde in de zon, iedereen ingewerkt en opgewarmd door de zon die na de middag volop doorbrak. Voldaan met een drankje terugkijkend op de stapels kisten gevuld met de geplukte peren. Dit was de eerste van een reeks plukzaterdagen. De komende twee maanden zullen vrijwilligers elke zaterdag, en soms zelfs doordeweeks, actief zijn om hoogstamappels en -peren te plukken. Iedereen die graag de handen uit de mouwen wil steken  is van harte welkom. Neem contact op met Akkie Langerak via e-mail: akkielangerak@gmail.com of spreek een van de bestuursleden of andere vrijwilligers aan om deel te nemen aan dit mooie maar vooral gezellige teamwork.