Ga naar de inhoud

Lege koelcellen op Hoeve de Kruithof

Tussen alle Sinterklaasdrukte door zijn op 4 december de peren gereed gemaakt voor transport naar de ‘versapper’. Doordat de appeloogst dit jaar in de hoogstamboomgaarden rondom de Wiel van Bassa wat teleurstelde, worden alleen peren getransporteerd naar Schulp Vruchtensappen, die daar de komende week sap van maakt.

Kleurrijke mix
Een kleurrijke mix van Brederode, Conference, Doyenne de Comice, Gieser Wildeman, Legipont, Saint-Remy, en Winterjannen zorgde voor gevulde transportkisten met verschillende kleuren. Natuurlijk moesten de rotte peren er uit worden gehaald voordat de transportbakken maandag de vrachtauto in kunnen op weg naar Breukelen.

Cirkel bijna rond
Opnieuw waren er meer dan voldoende vrijwilligers van de partij om het overstorten vanuit de vijfentwintig kilo kisten naar de grote transportbakken te doen. Nu is de cirkel bijna rond, zei één van hen tijdens een korte pauze. Nu alleen nog het perensap proeven en een lik appel/peren stroop nemen, dan is de cirkel echt rond en hebben we na het oogsten, het sorteren en transporteren en het ‘versappen’ en ‘verstropen’ de oogst van 2021 helemaal gehad.

Hectisch proces
Veel dingen zijn dit jaar naast elkaar gedaan. Terwijl de Stichting officieel nog opgericht en ingeschreven moest worden, werden afspraken gemaakt met Bleus in België en Schulp in Breukelen over de productie van de appel/perenstroop en sap. De eerste subsidieaanvragen gingen de deur uit zonder dat er een bankrekening was die de bijdrage zou kunnen ontvangen. Het enige waar je niets aan hoefde te doen, was het fruit, dan groeide ondertussen gewoon door.

Een nieuwe fase
Als we deze laatste maand van het jaar achterom kijken dan hadden we niet kunnen denken dat er zoveel mensen uit het dorp en daarbuiten actief zouden zijn voor de stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden en dat we daardoor zo ver zijn gekomen dat over een paar weken de eerste producten onder eigen label in de verkoop gaan. Een nieuwe fase breekt aan.