Ga naar de inhoud

Klimaatburgemeester proost op nieuw HVHL Appel & Perensap

De klimaatburgemeester van de Gemeente Vijfheerenlanden Marjet Rutten toostte tijdens de opening van de Duurzaamheidsavond in het Partycentrum Schoonrewoerd met het eerste glas Appel & Perensap van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden (HVHL). Het Appel & Perensap, vers van de pers, is het nieuwste (h)eerlijke streekproduct dat vanaf nu te koop is in flessen van 0,75 en 0,25 liter, en er is een verpakking van 3 liter verkrijgbaar. Het totale assortiment van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden bestaat nu uit acht producten.

 

Eerste Duurzaamheidsavond
De Dorpsvereniging Schoonrewoerd organiseerde de duurzaamheidsavond voor de eerste keer om het belang daarvan voor de inwoners te benadrukken en hen in staat te stellen om zich dichtbij te laten informeren over energiebesparing, nieuwe vormen van energie, biodiversiteit en afvalverwerking. Via een test kon men ontdekken dat een gloeilamp ruim 10x meer energie verbruikt dan een LED-lamp. Ook de SchaikseWeelde was aanwezig met informatie over educatie en het voedselbos.

Duurzaamheid behoud en beheer
De Heerlijkheid Vijfheerenlanden was present met het hele assortiment streekproducten die geproduceerd worden van het fruit van de hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa. Het behoud van de natuur rondom de Wiel met de hoogstambomen die daar staan, wordt duurzaam gedaan. Er wordt niet gespoten, er worden natuurlijke meststoffen gebruikt en al het fruit dat de bomen voortbrengen wordt verwerkt tot streekproducten, die vervolgens weer in de regio worden verkocht. Zo heb je een korte voedselketen en daarbij ook nog eens veel informatie over de herkomst van de producten. Dat is duurzaamheid met een plusje.

Breed assortiment
In nog geen twee jaar is het assortiment van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden uitgegroeid tot 8 (h)eerlijke streekproducten. Het begon met de oogst van 2021 met Perensap, Appel & Perenstroop en Appel & Perenbier. Vanuit de oogst 2022 werd Appelsap in twee verschillende flessen toegevoegd en deze week kwam daar het Appel & Perensap bij, in flessen van 0.75 en 0.25 liter en in een 3 literpak. Je proeft de oude rassen in alle producten terug. Ze zijn te koop bij zo’n 25 adressen in en rondom de Gemeente Vijfheerenlanden.