Ga naar de inhoud

Kern met Pit op werkbezoek in stralende lentezon

Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden wordt ook ondersteund door Kern met Pit, een initiatief van de Gemeente Vijfheerenlanden, dat mensen uitdaagt om hun droom voor hun eigen buurt te realiseren. Kern met Pit helpt je hier bij hand en spandiensten, advies, maar ook financieel met een bedrag van € 1.000,=.

Welkom hoeve De Kruithof
Donderdag 24 maart bezochten Wouter van Limmen en Coen van Beusekom onder een stralende lentezon het gebied rondom de Wiel van Bassa. Het werkbezoek begon op de binnenplaats van hoeve De Kruithof, waar ze samen met Akkie Langerak, coördinator vrijwilligers en Erik van Doorn, penningsmeester van de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden, welkom werden geheten door Wim Scherpenzeel, de pachtboer van hoeve De Kruithof en vanzelfsprekend ook betrokken bij de Stichting.
Wim Scherpenzeel bij 180 jaar oude perenboom

Een 180 jaar oude perenboom
Wim vertelde vol enthousiasme over het initiatief om de oude hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa te onderhouden met alle vrijwilligers uit Schoonrewoerd, die sinds de zomer van 2021 hierbij betrokken zijn. Naast de oude stal die werd bezocht was er veel aandacht voor de oude hoogstamfruitbomen en in het bijzonder een 180 jaar oude perenboom.

Nut en noodzaak
Erik heeft toegelicht hoe de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden is ontstaan en welke vorderingen er in het afgelopen jaar en ook in de eerste maanden van 2022 zijn gemaakt. Bijzonder dat er al een productlijn is van (h)eerlijke streekproducten onder het eigen label van Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Perensap, Appel& Perenstroop en Appel & Perenbier. Wouter en Coen zien het nut en de noodzaak van het werk van de stichting en onderschrijven de ambities van het behouden van dit unieke natuurgebied, dat tegen UNESCO Werelderfgoed aanligt.

Bevorderen sociale cohesie
De bijdrage van Kern met Pit wordt gebruikt om de verbinding tussen de dorpsbewoners, de vrijwilligers en zo de sociale cohesie te bervorderen. Een heel concrete uitwerking hiervan is een Oogstfeest dat de Heerlijkheid Vijfheerenlanden in oktober 2022 wil organiseren. Het oogstfeest is in oktober, maar door het hele jaar heen treffen vrijwilligers elkaar rondom de Wiel van Bassa voor allerhande activiteiten. Snoeien, onderhoud van het terrein, het plukken, sorteren en ook zijn zij betrokken bij het produceren van de sappen, stroop en het bier.

Handen uit de mouwen
De heren van Kern met Pit waren onder de indruk van alle activiteiten en de samenhang die er tussen de verschillende werkzaamheden is. Zij vetrokken met een fles Perensap en Appel & Perenstroop van de Heerlijkheid, maar komen zeker nog eens terug om de verhalen van Wim op te tekenen en misschien ook wel om als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. Voor Kern met Pit wordt een beeldverslag gemaakt. Dat is één van de voorwaarden voor het verkrijgen van de financiële bijdrage.

Meer informatie kijk op: www.kernmetpit.nl