Ga naar de inhoud

Hoogtepunt van de vierde plukdag

Nieuwe plukkers, twee gedoneerde boomgaarden op een andere locatie dan rondom de Wiel van Bassa en een zonovergoten lunch in de achtertuin van Hoeve De Kruithof. Dat zijn de ingrediënten van de vierde plukdag voor de Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Meer dan 75 kisten fruit werden einde middag overgebracht naar de koeling, wachtend om verwerkt te worden tot eerlijke streekproducten onder ‘eigen’ label.

Start aan Kerkweg
De dag begon traditiegetrouw met koffie en het doorspreken van het plukplan voor deze dag bij de parkeerplaats aan de Kerkweg. De boomgaard van de familie de Leeuw mocht ‘leeg’ geplukt. Alle stoofperen en Goudrenetten en zo hier en daar nog een zoete appel verdwenen de kisten in, die Wim Scherpenzeel had aangevoerd.  Speciaal welkom aan een paar nieuwe vrijwilligers, zij kregen een korte instructie, want inmiddels lopen de geroutineerde plukkers van het eerste uur zo de 30 sporten hoge ladders op. Het gras en de bomen waren nat van de mist, maar dat was voor niemand een belemmering, de zon deed zijn best en zorgde opnieuw voor een prachtige plukdag.

Dependance plukkers
Net als vorige week waren er bewoners van Schoonrewoerd die hun boomgaarden met fruit wilden doneren aan de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Dit keer twee boomgaarden aan Overheicop, waar zowel peren als appels geplukt werden. Er ontstond een nieuw woord in het plukkersjargon: de dependance plukkers. Wie weet maakt het kans om in de Dikke Van Dale te worden opgenomen. Met name de extra appels zijn zeer welkom, zodat we begin november inderdaad appel-perenstroop kunnen laten produceren.

Hoogtepunt
De lunch, die elke week ook weer door vrijwilligers wordt klaar gemaakt, is een hoogtepunt van elke plukdag. Maar deze week was heel bijzonder. Inmiddels waren de boomgaarden aan de Kerkweg en Overheicop ‘leeg’ en waren alle vrijwilligers verzameld in de boomgaarden achter Hoeve De Kruithof. Een rijk gevulde tomatensoep in de achtertuin van de hoeve en met uitzicht op de Wiel van Bassa en de herfstzon in je rug…. Wat kun je nog meer wensen als vrijwilliger? Geen wonder dat één van de nieuwe plukkers zelfs uit Leerdam kwam om mee te doen aan deze vierde plukdag.

15.000 kilo
De teller staat inmiddels op ruim 600 kisten van 25 kilo in de koeling. Deze week wordt er een inventarisatie gemaakt van het aantal kisten per soort. Het is belangrijk om dat te weten, omdat voor het produceren van appel- perensap en -stroop een bepaalde verhouding vereist is. Komende zaterdag 16 oktober organiseren we, zoals het er nu naar uitziet, de laatste plukdag. Het plukwerk is dan gedaan, maar er is nog meer dan genoeg te doen, dus blijf je aanmelden als vrijwilliger.

Voor meer informatie: www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl