Ga naar de inhoud

Help mee: Wordt ‘beschermer’ van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden

Dat is nogal een oproep, zou je kunnen denken. Het beschermen van de natuur rondom de Wiel van Bassa, dat wordt toch al gedaan door natuurbeheer of het Zuid-Hollands Landschap. En recent kwam daar ook nog een mooi bericht over UNESCO werelderfgoed bij. Dat klopt allemaal, veel partijen in de regio zijn elke dag aan de slag om de natuur om ons heen te beheren en te beschermen.

Komende generaties

De Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden is daar sinds dit jaar ook mee bezig, specifiek de natuur dicht bij ons in de buurt, die ons na aan het hart ligt. De hoogstamboomgaarden rondom de Wiel van Bassa, Hoeve de Kruithof en het fruit dat daar deze weken wordt geplukt door o.a. vrijwilligers die zich gemeld hebben bij de stichting. Je kunt of wilt misschien niet op de ladder klimmen met het plukschort of het gras maaien, maar je kan wel iets anders doen om de natuur te beschermen en zo dit unieke stukje van Nederland ook voor jezelf, en de komende generaties te behouden.

Wordt ‘beschermer’ van de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden!

Voor slechts € 15,- per jaar laat u zien dat u het gebied rondom de Wiel van Bassa mee wilt beschermen en de cultuurhistorische waarde wilt behouden voor komende generaties. Meld je aan op info@heerlijkheidvijfheerenlanden.nl of, als dat niet lukt, stop een briefje in de bus op Noorderwoerd 54, 4145 NV Schoonrewoerd. Of trek één van de bestuursleden aan hun jasje. U bent dan meteen ingeschreven voor de nieuwsbrief en zo blijft u op de hoogte!

Beeldmerk

Met gepaste trots presenteren we de inwoners van Schoonrewoerd het beeldmerk dat voor de stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden is ontworpen. Het beeldmerk staat voor de ambities van de stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Centraal staan de hoogstambomen, die in het unieke natuurgebied rondom de Wiel van Bassa staan en die we willen behouden. Natuurlijk is het fruit terug te vinden in de vorm van de rode stippen, appels en peren van rassen die je vandaag de dag niet meer overal ziet. Tenslotte de gebruikte kleuren bruin en groen, die staan voor de landschappelijke schoonheid die in alle seizoenen in dit gebied is te vinden en die we als stichting samen met u willen behouden en als het kan, verbeteren voor de toekomst. In de winter zie je meer bruin, maar zoals nu, in de zomer, speelt groen de boventoon. Dit alles geschreven in een solide lettertype. Met dit beeldmerk presenteert Stichting de Heerlijkheid Vijfheerenlanden zich krachtig, net zoals de fruittelers in dit gebied dat al decennia lang doen.

Eerlijke streekproducten

Er is al volop geplukt in de hoogstamboomgaarden, door Wim Scherpenzeel en de jongelui die hem op zaterdag helpen, maar ook vanaf 18 september door de vrijwilligers van de stichting. Eén van de doelstellingen is om al het fruit een zinvolle bestemming te geven in de vorm van mooie streekproducten. Het meest voor de hand liggend is het ‘versappen’ van de appels en de peren. Maar de Heerlijkheid Vijfheerenlanden wil nog meer, we gaan ook ‘verstropen’. In België, net over de grens, volgen de gebroeders Bleus de familierecepten uit 1843 en stoken hun koperen ketels op om  appel/perenstroop te maken van de hoogstamoogst onder het eigen label van de Heerlijkheid. Ook het sap komt op de markt met op het etiket het Vijfheerenlanden beeldmerk. Streekproducten puur natuur, direct van de hoogstamboomgaarden. Daar mogen we als Schoonrewoerd trots op zijn en het verkoopteam is volop bezig dit ook buiten het dorp op de markt te krijgen.

Alleen samen

De stichting Vijfheerenlanden heeft ideeën en plannen. Maar die kunnen alleen worden gerealiseerd  als we dat met elkaar doen. We zoeken samenwerking met de bestaande initiatieven, spreken ook met nieuwe partners, maar hebben u/jou als inwoner van het dorp daarbij nodig. Vandaar dat we afsluiten met een herhaling van de oproep: Meld je aan als ‘beschermer’ of vrijwilliger, waarbij mensen die bereid zijn om mee te plukken op dit moment meer dan welkom zijn.

Vragen? info@heerlijkheidvijfheerenlanden.nl. en Binnenkort te bezoeken op www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd in Dorpskrant De Klepper.