Ga naar de inhoud

Heerlijkheid Vijfheerenlanden viert Oogstfeest met twee primeurs

Het Oogstfeest 2023 in de Heerlijkheid Vijfheerenlanden (H5HL) heeft twee primeurs te bieden. Allereerst wordt dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuw mobiel verkooppunt. Daarnaast wordt het kookboek “Schoonrewoerd Kookt” gepresenteerd, waarvan de H5HL een van de initiatiefnemers is. Bezoekers kunnen alvast twee recepten uit het kookboek proeven in de stand. Het Oogstfeest vindt plaats op het Dorpsplein op zaterdag 28 oktober tussen 15:00 en 20:00 uur. Het belooft een gevarieerd feest te worden, met proeverijen van oogstproducten, spelletjes, knutselactiviteiten voor jong en oud en broodjes bakken voor kinderen. Daarnaast is er een kook- en bakwedstrijd waarbij deelnemers strijden om de titel voor de lekkerste zelfgemaakte taarten, jams en chutneys. De winnaars worden om 19:00 uur bekendgemaakt.

Schoonrewoerd Kookt!
Het kookboek “Schoonrewoerd Kookt” bevat recepten van dorpsbewoners en is voorzien van prachtige fotografie van Schoonrewoerd. Er is al een voorreservering gedaan door zo’n 100 mensen. Het is een unieke, éénmalige oplage, er zijn nog ongeveer 50 exemplaren beschikbaar. De basismap bevat 9 recepten, inclusief de winnaars van de kook- en bakwedstrijd van het Oogstfeest van vorig jaar. Het komende jaar, tot aan het Oogstfeest 2024 zullen er regelmatig nieuwe recepten worden toegevoegd, die kunnen worden opgehaald bij de Landwinkel, de Ambachterij of de Dagwinkel voor degenen die al in het bezit zijn van de basismap.

Twee recepten live in de stand
In de stand van de H5HL worden twee recepten uit het kookboek te koop aangeboden en kunnen bezoekers deze ook proeven. Er is een aanbod van verjaardag bonbons van Giulia de Ruijter, waarvan het recept al in de basismap zit. Liesbeth Swaanen zal ‘Kruidige Appie’ bereiden, een warm drankje op basis van het Appel & Perensap van de H5HL. Dit drankje is te proeven en het recept ervan wordt binnenkort in het kookboek opgenomen. Ook in de stands van de andere deelnemers zijn lekkere dingen verkrijgbaar, zo heeft de Ambachterij weer het feestelijke Oogstfeest broodje met daarin verwerkt fruit van de hoogstambomen en de Appel & Perenstroop van de H5HL.

Mobiel verkooppunt
Een andere bijzondere primeur is het mobiele verkooppunt, dat de H5HL nu heeft dankzij een bijdrage van Peter Blom van Blomhoutbewerking. De unit is geïnspireerd op de oude boerenschuren in de buurt van de Wiel van Bassa. Peter Blom is aanwezig tijdens het Oogstfeest om informatie te verstrekken over de bouw van de unit en zijn passie voor werken met Nederlands hout.

Kortom, het Oogstfeest belooft een veelzijdige en smakelijke ervaring te worden, waar je kunt genieten van al het lekkers en moois dat Schoonrewoerd te bieden heeft.