Ga naar de inhoud

Gemeente Vijfheerenlanden support ‘droom van Schoonrewoerd’

Op 15 februari 2021 overhandigde Christa Hendriksen, wethouder kernenbeleid, cultuur en erfgoed van de gemeente Vijfheerenlanden, symbolisch een snoeischaar aan twee bestuursleden van de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden, Ad de Jong en Ton Stek, ter gelegenheid van de toekenning van een subsidie uit de pot Bewonersinitiatieven. Wim Scherpenzeel, de hoevepachter van de Kruithof, was er getuige van 🙂

Schitterend decor
Rondom de Wiel van Bassa, een uniek natuurgebied in de buurt van Schoonrewoerd, staan zo’n 600 hoogstambomen. Niet het meest rendabel als het gaat om onderhoud en opbrengst,  maar voor veel inwoners en toeristen een schitterend decor als  wandelgebied. Wim Scherpenzeel, hoevepachter van De Kruithof, onderhield tot 2021 het gehele gebied, maar ook Wim wordt wat ouder en is niet meer op alle onderdelen in staat om deze ruim 4 hectare te onderhouden.

Bewonersinitiatief
Dat is voor een aantal inwoners reden geweest om de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden op te richten. Deze stichting heeft de ambitie om samen met vrijwilligers dit bijzondere stuk natuur en de hoogstambomen die er op staan te behouden voor de komende generaties. Ruim 40 vrijwilligers hebben meegewerkt aan de oogst van 2021 en aan het produceren van inmiddels drie (h)eerlijke streekproducten onder het eigen label van de Heerlijkheid. Nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom omdat er een plan is om het komende oogstseizoen een pop-up store te openen bij Hoeve de Kruithof. Het doel is om in de komende jaren zoveel opbrengst van het fruit en de streekproducten zoals appel-perensap, appel-perenstroop en zelfs appel-perenbier te verkrijgen, dat de Stichting zichzelf kan bedruipen. Alle extra opbrengsten worden weer geïnvesteerd in het natuurgebied en de hoogstambomen.

‘Droom van Schoonrewoerd’
Om het maaien, snoeien, plukken en verwerken te kunnen uitvoeren is een investering in materiaal noodzakelijk. De Stichting heeft hiervoor een beroep gedaan op de subsidie Inwonersinitiatieven van de gemeente Vijfheerenlanden. Vanuit deze pot is € 10.000 beschikbaar gesteld om de ‘droom van Schoonrewoerd’ mogelijk te maken.

‘Uiteraard’, zegt wethouder Christa Hendriksen, ‘dit initiatief sluit heel goed aan bij de doelen van de gemeente Vijfheerenlanden. Het brengt mensen in beweging voor hun eigen leefomgeving, het zorgt voor behoud van beeldbepalend groen én het gaat zichzelf bedruipen binnen een aantal jaren. Wat willen we nog meer?’

Meer informatie over de Heerlijkheid Vijfheerenlanden, zie www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl