Ga naar de inhoud

Heerlijkheid Vijfheerenlanden presenteert opnieuw (h)eerlijke streekproducten op Schoonrewoerdse Markt

 Op 19 mei 2023 was Schoonrewoerd weer klaar voor de jaarlijkse Schoonrewoerdse Markt. Meer dan 100 kramen boden een grote diversiteit aan producten. Ook de Heerlijkheid Vijfheerenlanden was aanwezig. Voor het tweede jaar stond de stand op de Dorpsstraat, tegenover het Kerkplein, waar de (h)eerlijke streekproducten geproefd en gekocht konden worden. De stand trok veel belangstelling en de omzet was goed. Een populaire combinatie die werd aangeboden was appel- en perenstroop met een stukje Leerdammer Caractère kaas. Bijna niemand liep aan deze smakelijke combinatie voorbij.

De combinatie van appel & perenstroop en Caractère kaas
Zo’n 15 vrijwilligers waren actief tussen 07:30 en 13:30 uur om de tweede editie van de Schoonrewoerdse Markt voor de Heerlijkheid Vijfheerenlanden tot een succes te maken. Ze deelden nieuwe flyers uit met aparte inschrijfformulieren voor beschermers en/of vrijwilligers en ze presenteerden het assortiment van (h)eerlijke streekproducten aan de bezoekers van de markt. De vrijwilligers werkten in blokken van anderhalf uur met vier personen om bezoekers voor het eerst of opnieuw kennis te laten maken met de pure en eerlijke smaken van de sappen, de stroop en het bier. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de appel & perenstroop met een stukje Leerdammer Caractère kaas, daarvoor kwam bijna iedereen tot stilstand bij de kraam.

Schoonrewoerd Kookt!
Een bijzonder nieuw initiatief dat werd gepresenteerd op de markt was ‘Schoonrewoerd kookt!’ Een project dat de Heerlijkheid Vijfheerenlanden uitwerkt in samenwerking met de Dorpsvereniging en de lokale winkeliers ter gelegenheid van 1.000 jaar Schoonrewoerd. De grote pan en het keukenschort met het 1.000 jaar logo riepen vragen op. Het is de bedoeling dat er vanaf het Oogstfeest een losbladig kookboek samengesteld wordt met recepten voor en door Schoonrewoerders. Een aantal van deze recepten zal in de loop van het jaar ook worden gekookt in één van de winkels in het dorp. De streekproducten van de Heerlijkheid kunnen natuurlijk onderdeel zijn van deze speciale recepten.

Vijfheerenlanden ijs
Als klap op de vuurpijl van deze geslaagde Schoonrewoerdse Markt presenteerde de Ambachterij aan het einde van de middag voor het eerst Heerlijkheid Vijfheerenlanden ijs. In dit ijs is het Heerlijkheid Vijfheerenlanden Appel & Perensap verwerkt en er is ook Appel & Perenstroop aan toegevoegd. Een uniek ijsje dat de smaak van de oude appel- en perenrassen op een bijzondere manier je tong laat strelen.

Dank aan de vrijwilligers
Het mooie weer, de vele bezoekers en de positieve sfeer zorgden voor ontmoetingen, verhalen en blije gezichten. De mooie omzet van deze marktdag draagt weer bij aan het beheer en behoud van de unieke natuur rondom de Wiel van Bassa en de hoogstambomen. Moe maar voldaan kijken we terug op de Markt en met veel dank aan de bijzondere ploeg met Schoonrewoerders die met veel plezier en inzet de ambities van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden ook deze dag weer ondersteunden.