Ga naar de inhoud

Glanzende peren en warme broodjes markeren laatste sorteerochtend

Een gevarieerde mix perenrassen van de hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa zijn op weg naar de ‘versapper’. Ruim 7.000 kilo fruit werd zaterdag 11 november 2023 gesorteerd en overgestort in de transportbakken. Een ochtend waarop opnieuw jong en oud naar Hoeve de Kruithof kwamen om de handen uit de mouwen te steken en het fruit gereed te maken voor vertrek. Vele handen maakten het werk licht en het vooruitzicht op een warm saucijzenbroodje aan het eind maakte dat het werk verliep als een geoliede machine.

Regen en een beetje zon
n de regen sorteren was niet fijn, maar maakte wel dat de peren lagen te glanzen in de transportbakken, zeker als de zon af en toe nog even om een hoekje keek. Het is een rijk gevoel als je de ene na de andere bak vol ziet komen met het fruit dat in stapels van vijf kisten tegelijk uit de koelcel wordt gereden. Vaardige handen en een kritische blik zorgden er voor dat het rotte fruit eruit werd gehaald en er uiteindelijk 19 transportbakken vol met mooie peren klaar stonden voor transport. Helmug van Dijk en zijn trekker stapelden de transportbakken op, zodat ze niet in de weg stonden. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar elke schakel is een onmisbaar deel van de keten.

Bijna ‘jammer’
Het is bijna jammer dat dit oogstwerk er voor 2023 op zit. Sommige vrijwilligers maakten er gewoon een uitstapje voor de hele familie van. Drie generaties Dijkstra waren van de partij en de kleine Marín was vol van een muis die hij heeft gered. Zijn heldendaad deed de wenkbrauwen van Wim Scherpenzeel, de hoevepachter fronsen. De Kruithof is het domein van vele muizen, die niet welkom zijn in de koeling en de fruitschuren. De plukkers, sorteerders en storters van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden moeten de komende maanden andere manieren vinden om de mooie contacten met elkaar warm te houden. Het is waardevol om te merken dat de sfeer en inzet nog steeds zo goed zijn.

Een welverdiende bonus
Het werk dat de vrijwilligers van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden doen is onbetaalbaar. Voor iedereen die ook dit jaar weer meegewerkt heeft een diepe buiging omdat zonder hun inzet de klus niet geklaard zou zijn. Als klein blijk van waardering voor iedereen een warm saucijzenbroodje als welverdiende bonus aan het einde van deze voorlopig laatste ochtend sorteren en storten. Want niet alleen de plukkerssoep, maar ook dit afsluitende warme broodje is een traditie die al drie jaar met alle plezier wordt aangeboden.