Ga naar de inhoud

Finale fruitoogst 2022: de appel valt niet ver van de boom

Dat spreekwoord kent Wim Scherpenzeel, als geen ander. Deze en andere woorden sprak hij zaterdagmiddag 22 oktober tijdens de afsluitende borrel onder de kap van Hoeve de Kruithof: ‘Zolang het fruit aan de bomen hangt, is het mijn verantwoordelijkheid, nu het eraf is, is het voor de stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Heel fijn dat er ook dit jaar opnieuw mensen bereid waren om het fruit te komen plukken, dat stel ik persoonlijk heel erg op prijs, zo houden we met elkaar in stand wat wij mooi en waardevol noemen’. In de najaarszon genoten de plukkers en pluksters van een hapje en een drankje en keken met elkaar terug op mooie en vooral gezellige oogstweken.

 

Diepe buiging
Voor de tweede keer organiseerde de stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden met heel veel vrijwilligers het plukken van de oude appel- en perenrassen in het unieke natuurgebied rondom de Wiel van Bassa. Vanaf eind augustus waren er inwoners uit Schoonrewoerd en daarbuiten actief om, soms in weer en wind, het fruit binnen te halen. Niet alleen op de zaterdagen, maar ook door de week was er hulp om te plukken. Een diepe buiging en veel dank voor zoveel werk dat vrijwillig is verzet.

En verder….
Nu volgen begin november twee zaterdagen waarop nog één keer een beroep op de vrijwilligers wordt gedaan om het fruit over te storten in grote bakken, die dan op transport gaan om tot sap en stroop gemaakt te worden. We verwachten in november de eerste nieuwe oogst Heerlijkheid Vijfheerenlanden Appelsap en medio december hopelijk de eerste nieuwe Appel & Perenstroop. De voorraad stroop is tegen alle verwachting is bijna op. Een resultaat om trots op te zijn. Nieuw in het assortiment zijn kleine flesjes appelsap van 250ml., die ook in de horeca verkocht kunnen worden.

‘Hoog bezoek’
Op één van de laatste pluk zaterdagen was er ‘hoog bezoek’ aan de Wiel van Bassa. Het resultaat daarvan mag er zijn. De prachtige beelden die zijn gemaakt door een drone, laten zien dat de woorden van Wim ook echt waar zijn. Dit gebied is mooi en het is het meer dan waard om in stand gehouden te worden. Kijk mee naar de film die gemaakt is van de fruitoogst 2022.