Ga naar de inhoud

Eerste officiele pluk start tijdens hittegolf

Vroeg in de ochtend van de 13e augustus, verzamelden zich ruim 10 vrijwilligers die het aan durfden om, met een voorspelde temperatuur van meer dan 30 graden, de ladders in de hoogstambomen aan de Wiel van Bassa te zetten om de eerste peren van dit jaar te plukken. Na de oogst van de Yellow appels in juli waren nu de Heereperen en de Buerré de Merode aan de beurt.

Plukken in de ochtendkoelte
Door de warmte van de afgelopen weken zijn de appels en peren veel eerder rijp dan in voorgaande jaren. En dat is het warm is, merkten de vrijwilligers van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden tijdens deze eerste officiële plukdag. Een vroege start om zo veel als mogelijk in de relatieve koelte van de ochtend te kunnen plukken. Ruim 10 stoere vrouwen en mannen durfden het aan om bij deze temperatuur naar de toppen van de hoogstambomen te klimmen om daar de peren  te plukken. Geholpen door warme koffie en extra water hebben zij met succes deze vroege perenoogst binnen gehaald.

Heereperen en Buerré de Merode
Twee oude rassen, die nog maar op weinig plekken groeien, waren door de vele zonuren van de afgelopen weken rijp voor de pluk. Deze bijzondere soorten zorgen voor de speciale smaak van onder andere de Vijfheerenlanden Appel & Perenstroop. Eerder in juli werden de Yellow appels geplukt en uit de hand verkocht voor o.a. appelmoes. Ook de Claps peren werden afgelopen maand al geplukt. 

Augustus perenmaand
Het is nog niet klaar, de verwachting is dat in augustus nog meer peren geplukt gaan worden. Jutte Peren en Bon Chrétien Williams zijn, zeker als het zo warm blijft, ook over een aantal dagen rijp genoeg om geplukt te worden. Wil je ook meedoen aan de pluk van 2022, stuur dan een berichtje aan info@heerlijkheidvijfheerenlanden.nl