Ga naar de inhoud

Eerste hoogstamstroop- en sap van boomgaarden rond het Wiel van Bassa digitaal overhandigd

Op 21 december 2021 vond de digitale overhandiging plaats van de eerste hoogstamstroop en -sap uit de boomgaarden rond de Wiel van Bassa. Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden overhandigde de producten aan wethouder Cees Taal van de gemeente Vijfheerenlanden en directeur Michiel Houtzagers van het Zuid-Hollands Landschap. Een feestelijk moment ter afsluiting van een intensief jaar. Bestuurders en vrijwilligers richtten in korte tijd de stichting op om de hoogstamboomgaarden en de unieke natuur rondom de Wiel van Bassa te beheren en zo te behouden voor de volgende generatie. Alle opbrengsten van de appel & perenstroop en het perensap komen ten gunste van de hoogstamboomgaarden. De eerste oogst leverde twee prachtig streekproducten op!

De hoogstamboomgaarden rond de Wiel van Bassa aan de Diefdijk liggen er in 2021 nog steeds zo bij als ruim 70 jaar geleden. De tijd lijkt stil te staan in dit schitterende cultuurlandschap. Toch is er in 2021 veel veranderd!

Wim Scherpenzeel pacht de boomgaarden al sinds jaar en dag van Het Zuid-Hollands Landschap, maar kan het intensieve onderhoud en de fruitoogst steeds minder goed bolwerken. De boomgaarden ‘verrommelden’ en het hoogstamfruit viel op de grond of bleef aan de bomen hangen in de wintermaanden. Dat was diverse betrokken bewoners uit Schoonrewoerd en Het Zuid-Hollands Landschap een doorn in het oog.


Gezamenlijk werd er dit jaar in korte tijd de nieuwe stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden opgericht. De stichting heeft als doel om de unieke hoogstamboomgaarden rond de Wiel te behouden, een belangrijk middel daarbij is het plukken en benutten van het smaakvolle hoogstamfruit. In een zestal weken heeft een groep van zo’n 50 vrijwilligers van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden onder leiding van Wim Scherpenzeel meegewerkt aan de fruitoogst. In dit ‘magere’ fruitjaar werd door vrijwilligers zo’n 35.000 kilo aan hoogstamfruit geplukt, waaronder heel veel verschillende oude rassen peren, maar ook appels. Van een deel van de oogst van het hoogstamfruit is door stroopmaker Blues uit Belgisch Limburg appel & perenstroop gemaakt. Waarvan inmiddels 10.000 potjes weer terug zijn in Schoonrewoerd. Van het andere deel is door Schulp perensap gemaakt, ruim 7.000 flessen.

Het intensieve eerste jaar van stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden werd vandaag feestelijk afgesloten door de overhandiging van pakketten met stroop en sap aan wethouder Cees Taal van de gemeente Vijfheerenlanden en directeur Michiel Houtzagers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Financiële bijdragen van beide organisaties hebben naast een zeer forse dosis inzet van alle vrijwilligers uit Schoonrewoerd ervoor gezorgd dat er in korte tijd heel veel werk is verzet in de schitterende hoogstamboomgaarden. Er blijft veel te doen in de boomgaarden, het winterwerk komt er immers aan, maar er kan inmiddels ook genoten worden van de (h)eerlijke streekproducten uit de boomgaarden!

Meer informatie over de Heerlijkheid Vijfheerenlanden en het bestellen van appel & perenstroop of perensap is te vinden op de website: www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl

Het persbericht is op 22 december 2021 verzonden door het Zuid-Hollands Landschap: https://campaign.zuidhollandslandschap.nl/index.php?action=social&chash=f337d999d9ad116a7b4f3d409fcc6480.4805&s=2968128627bccd9df8c81db1b8085638

Het nieuwsbericht werd ook in Het Kontakt van 29 december gepubliceerd: https://www.hetkontakt.nl/reader/48041/196350/