Ga naar de inhoud

Een buiten ‘gewone’ plukzaterdag in september

Op een ogenschijnlijk gewone plukzaterdag op de 23ste september was de agenda van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden gevuld met een grote diversiteit aan activiteiten. Een dag waarop met een paar fikse regenbuien tussendoor ‘gewoon’ geplukt wordt. De koffie, soep en broodjes voor de plukkers worden verzorgd door de cateringploeg, de (h)eerlijke streekproducten worden gepresenteerd tijdens een open dag in Culemborg, en tussen de bedrijven door wordt een recept uitgeprobeerd voor het kookboek ‘Schoonrewoerd kookt’. En vandaag is er ook werk aan de winkel voor de PR van de stichting.

Gewoon’ plukken
Rond de klok van negen uur verzamelden zich zo’n 15 enthousiaste plukkers in de boomgaard van de familie de Leeuw aan de Kerkweg. Hun doel voor deze dag was het plukken van de peren, waaronder Conference, Gieser Wildeman, Legipont en Winterjan. De dag begon zoals altijd met verse koffie, bereid door de cateringploeg. Tijdens de plukkerslunch werden dit keer Pompoensoep en broodjes geserveerd. Terwijl het tijdens de lunch niet droog bleef, ging men moedig voort om naast de peren ook nog een paar appels te plukken. Ook in deze boomgaard is dit jaar de appeloogst niet om over naar huis te schrijven.

De Witter Schuur
In Culemborg werd de Open Dag van de Witte Schuur voorbereid, waar de Heerlijkheid Vijfheerenlanden trots haar (h)eerlijke streekproducten presenteerde. De Witte Schuur is een zorgboerderij, die een veilige omgeving biedt voor (jong)volwassenen met een beperking. Hier krijgen zij de kans om te groeien en te bloeien, terwijl ze hun vaardigheden benutten. Bij de Witte Schuur is het gehele assortiment van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden verkrijgbaar.

Communicatie en PR
Bijzonder was deze ochtend ook de aanwezigheid van fotografen en een redacteur, die rondgeleid werden langs de Wiel van Bassa en de hoogstamboomgaarden die daar groeien. Eén van hen vertegenwoordigde het magazine ‘Smakelijk, Beleef de streek’, dat in oktober/november aandacht zal schenken aan de Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Een andere fotograaf en redacteur kwamen van Villa Augustus in Dordrecht, een nieuwe klant voor het appel- en perensap van de Heerlijkheid. Het blijft nodig om steeds weer over de unieke natuur rondom de Wiel van Bassa te communiceren en de ambities die de stichting heeft om dit gebied en de 600 hoogstambomen te behouden voor de toekomst.

Schoonrewoerd kookt
n het kookboek Schoonrewoerd kookt, dat tijdens het Oogstfeest op 28 oktober wordt gepresenteerd komen ook recepten die zijn gemaakt met de streekproducten van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Vandaag kregen de plukkers een voorproefje van een wel een heel bijzonder warm drankje, dat één van de vrijwilligers heeft gekookt en waarvan het recept wordt opgenomen in het kookboek. Bij de Dagwinkel, de Landwinkel en de Ambachterij, kun je nu al een exemplaar van het kookboek reserveren.

‘Gewoon’ maar toch bijzonder
Al met al is deze ‘gewone’ plukzaterdag niet zo gewoon, maar eerder heel bijzonder vanwege de grote diversiteit aan activiteiten die door veel verschillende vrijwilligers worden uitgevoerd. Het laat weer eens duidelijk zien wat het belang is van samenwerking en hoe iedereen die dat wil iets kan doen voor de Schoonrewoerdse gemeenschap.