Ga naar de inhoud

Hoog bezoek in regen en zonneschijn

Na regen komt zonneschijn, dat is op deze oogst wel van toepassing op een aantal plukzaterdagen. Ook deze dag, de 15e oktober, wisselden regen en zonneschijn elkaar af. Regenpak aan en toch weer uit, even schuilen en de lunch onder de carport bij de familie de Bruijn. Maar tot slot nog een biertje in de zon. Gelukkig blijft de stemming goed en konden weer ruim 125 kisten fruit naar de koeling. Zoals het er nu uitziet nog één echte plukzaterdag te gaan op 22 oktober 2022 en dan als afsluiting het Oogstfeest op 29 oktober vanaf 14:00 uur op het Kerkplein.

Drone op bezoek
Vandaag stond er hoog bezoek op het programma. Leo de Jong , een bekende van één van onze vaste plukkers kwam op bezoek om drone opnames maken van het gebied van de Wiel van Bassa en de pluk. Een buitenkansje voor de Heerlijkheid Vijfheerenlanden om  luchtbeelden te verkrijgen van de unieke natuur van de Wiel, maar ook van alle arbeid van vrijwilligers. De dag begon bewolkt, maar de zon brak door toen de drone zijn tweede rondje vloog over de hoogstamboomgaard waar vandaag geplukt werd. Na het vertrek van de drone begon het te regenen. Binnenkort hopen we deze beelden te delen via de website van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Slot van de pluk
Er worden wekelijks honderden kisten fruit de koelcel ingereden. De teller stond deze week al op ruim 30.000 kilo fruit en daarbij is de oogst van deze dag nog niet meegeteld. Zoals het er nu uitziet, zal zaterdag 22 oktober de laatste officiële grote plukdag zijn. We zijn dan sinds eind augustus elke zaterdag met ongeveer 20 vrijwilligers aan de pluk geweest. Ook door de week waren er regelmatig extra handen om te helpen met de oogst. Nu volgt de productie van sap, stroop en bier, daar zal de komende weken veel tijd en energie in gaan zitten, maar pas nadat we op 29 oktober 2022 het Oogstfeest gevierd hebben. Dat is vanaf 14:00 uur op het Kerkplein in Schoonrewoerd en het thema is, hoe kan het anders: FRUIT. Van harte welkom.

Het Oogstfeest is een samenwerking tussen de Dorpsverenging Schoonrewoerd, De SchaikseWeelde en de Heerlijkheid Vijfheerenlanden.