Ga naar de inhoud

De Schoonrewoerdse ‘Mart’, een nieuwe traditie is geboren

Een spannende ochtend die 27ste mei 2022. Heerlijkheid Vijfheerenlanden maakt zich op om voor het eerst met een kraam op de Schoonrewoerdse Markt te staan. Hebben we genoeg meegenomen van de (h)eerlijke streekproducten, blijf het droog, hoe zien onze vlaggen en banieren er uit, die worden voor het eerst gebruikt en het allerbelangrijkste: zijn de bezoekers geïnteresseerd in het werk van de stichting?

Onderbreking van twee jaar.
Om acht uur stond de eerste ploeg gereed in de stand aan de Dorpsstraat. Een A-locatie tegenover het dorpsplein met de kerk. Hoe druk zou het worden ? De traditie van de Schoonrewoerdse Markt was door COVID-19 twee jaar onderbroken geweest. De dag van familiebezoek, rondjes over de markt, een biertje drinken en slagkoek kopen moest even op gang komen, maar vanaf 9 uur werd de stroom bezoekers, die langs de kraam kwam, steeds dikker.

Nog niet zelf geproefd
De bezoekers konden het perensap uitproberen en ook de appel & perenstroop was te proeven op een toastje. Sommige bezoekers zeiden: ‘we hebben er al van alles van weggegeven in cadeau pakketjes maar zelf de producten nog niet geproefd’. Een uitgelezen kans vandaag om dat in de gezelligheid van de markt en onder de Schoonrewoerdse zon nu wel te doen. Alle drie de producten, dus ook het appel & perenbier, waren te koop.

And the winner is
De familie Verkerk uit de Bernhardstraat in Schoonrewoerd raadde bijna exact het aantal kilo’s fruit dat in 2021 rondom de Wiel van Bassa werd geplukt van de hoogstamboomgaarden. Dat was inclusief het fruit van de donorboomgaarden 28.425 kilo. Zij wonnen het cadeau-pakket dat op de kraam stond met daarin alle drie de (h)eerlijke streekproducten van Heerlijkheid Vijfheerenlanden.

Een nieuwe traditie is geboren
Een mooie directe verkoop vanuit de kraam en, wat ook heel plezierig was, er werden mooie gesprekken gevoerd over de unieke natuur rondom de Wiel van Bassa en het behoud daarvan voor komende generaties. Nieuwe beschermers schreven zich in en dragen vanaf nu bij om de ambities van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden te realiseren. Ook meldden zich nieuwe vrijwilligers voor allerhande taken. Kortom, een super start voor de stichting als nieuwe standhouder op de Schoonrewoerdse Markt. Een nieuwe traditie is geboren.