Ga naar de inhoud

De oogst 2023 binnen, opstart productie

Vanaf de eerste week september was het op zaterdag, maar ook met regelmaat door de week, een drukte van belang tussen de hoogstambomen aan de Wiel van Bassa. Lange en kortere ladders en soms een keukentrap verhuisden van de ene boom naar de andere om de appels en de peren te plukken. Gemiddeld werkten er zo’n 10 tot 15 vrijwilligers mee om de oogst binnen te halen.  Er waren uitschieters naar boven, tijdens de bijzondere Buitendag van het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) arriveerden er 30 plukkers in Schoonrewoerd om hun handen uit de mouwen te steken. Ook dit derde jaar veel waardering voor het enthousiasme van de vrijwilligers en dank voor de plezierige samenwerking met alle plukkers.

Laatste officiële plukzaterdag
De laatste officiële plukzaterdag was 6 oktober. In de afgelopen week is er door Wim Scherpenzeel nog wat na geplukt op plaatsen die minder goed bereikbaar waren of daar waar bijvoorbeeld langs de Diefdijk maar een paar hoogstambomen staan. Maar ook voor hem zit het er op en hij heeft de lijst opgemaakt van alle oude rassen die van de bomen kwamen.

Minder appels
Het zijn veel minder appels dan vorig jaar. Hoe dat komt weten we niet precies, de meningen daarover zijn wat verdeeld. Het kan te maken hebben met de temperatuurschommelingen in het voorjaar. Anderen leggen de oorzaak bij de appelbloesemkever, die op een aantal plaatsen de bloesem van de appelbomen vrat en die geen natuurlijke vijanden heeft. Andere bomen hadden kort na de bloei last van spinselmotten, die spinselnesten vormen in de appelbomen, waardoor het blad ernstig benadeeld werd en de boom ook minder mooie appels voortbracht.

Voldoende peren
Gelukkig zijn er wel mooie aantallen kisten binnengehaald met peren. De Legipont, Gieser Wildeman, Winterjan en Conference, maar ook oude rassen als Winterriet en Saint Rémy verdwenen in de koelcel om daar te wachten op de stortzaterdagen. Dan worden ze overgestort in de grote bakken waarmee ze op transport gaan naar de verstroper en versapper. Zoals het er nu naar uitziet is zaterdag 28 oktober de eerste zaterdag, waarop het overstorten zal plaatsvinden achter Hoeve de Kruithof.