Ga naar de inhoud

De grande finale

Een glibberige Diefdijk, de temperatuur net onder nul en een mistige blik op de Wiel van Bassa, dat zijn de ingrediënten voor zaterdag 21 januari als zich bijna 20 vrijwilligers verzamelen op Hoeve De Kruithof voor de finale fruitstort. Een paar dagen daarvoor, op donderdag, zijn 10 andere storters gestart met de finale stort van appels en peren van de oogst 2022. Er staat nog 13.000 kilo fruit in de koelcel, om te worden verwerkt tot (h)eerlijke streekproducten.

43.000 kilo fruit
De oogst van de hoogstambomen was in 2022 ruim 43.000 kilo fruit, hiervan in 2022 zo’n 30.000 kilo verwerkt tot Heerlijkheid Vijfheerenlanden Appelsap en Appel & Perenstroop. Van de stroop wordt ook weer het Appel & Perenbier gebrouwen. De nog resterende 13.000 kilo appels en peren worden verwerkt tot een nieuw product in het assortiment: Heerlijkheid Vijfheerenlanden Appel & Perensap.

Finale fruitstort
In verband met de hoge energieprijzen moet het fruit zo snel mogelijk uit de koelcel, zodat die uitgezet kan worden. Daarom wordt het fruit in dit nieuwe jaar zo snel mogelijk voorgesorteerd en daarna overgestort in grote houten en plastic bakken, die daarna op transport kunnen naar Appeven Fruitsappen in Herten in Limburg. Daar wordt het fruit gewassen en geperst tot Appel & Perensap. Voor de Heerlijkheid Vijfheerenlanden nog een nieuw product, waarmee het aantal producten op zeven komt te staan.

Appel & Perensap
Het Appel & Perensap wordt net als het Vijfheerenlanden Appelsap geproduceerd in twee verschillende flessen. Een fles van 750 ml. en een kleiner flesje van 250 ml. Begin februari wordt het Heerlijkheid Vijfheerenlanden Appel & Perensap geïntroduceerd en zal het net als de andere vijf (h)eerlijke streekproducten volop verkrijgbaar zijn in het dorp, maar ook bij de inmiddels ruim 25 andere verkooppunten in de regio.

Meer nieuws en informatie: www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl