Ga naar de inhoud

3e Plukdag: Peren, peren en nog eens peren

Perenpluk boomgaard Nynke en HaroldOp drie locaties werd zaterdag 2 oktober 2021 geplukt voor de Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden. Natuurlijk was er de vaste locatie, ‘main port Wiel van Bassa’, maar we waren met vier vrijwilligers ook actief in de boomgaard van Nynke & Harold aan de Schaikseweg en twee van de plukkers reisden af naar Hei en Boeicop om daar een aantal kisten fruit te plukken in een ‘gedoneerde’ boomgaard.

Inwoners sluiten aan met hun boomgaard
Het werk en de doelen van de Heerlijkheid Vijfheerenlanden spreekt de inwoners van Schoonrewoerd aan. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat er voor de derde zaterdag op rij zo’n vijftien mensen om half tien paraat stonden om aan de slag te gaan, maar ook uit het feit dat inwoners met boomgaarden die niet bespoten worden hun fruit willen doneren aan de stichting. Naast het gebied van de hoogstambomen rondom de Wiel van Bassa zijn er inmiddels vier andere eigenaren van boomgaarden die mee willen doen met het verwerken van fruit tot natuurlijk streekproducten.

De teller loopt
Er werden tijdens deze derde plukdag vooral peren geplukt. Stoofperen, maar ook nog zeker 35 kisten met handperen. De teller op de website loopt in een sneltreinvaart op. We kunnen het maar amper bijhouden. Nooit gedacht dat er zoveel animo en steun zou zijn voor dit project dat nog maar in de kinderschoenen staat. We gaan moedig voort met af en toe een groeistuipje.

Hulde aan de vrijwilligers
De derde plukdag viel samen met de jaarlijkse oogst dag van het Zuid-Hollands Landschap; zij plukte bijvoorbeeld bij het strandje en in een boomgaard bij het parkeerterrein aan de Diefdijk. Daar werd in shifts gewerkt; des te meer hulde voor onze vrijwilligers die met onderbreking voor koffie en lunch de gehele dag de ladder weer beklommen met als resultaat 140 kisten fruit in de koeling op Hoeve de Kruithof.

Meer informatie: https://www.heerlijkheidvijfheerenlanden.nl, live sinds 29 september 2021!

Dit bericht verscheen ook in Het Kontakt: https://www.hetkontakt.nl/regio/vijfheerenlanden/291433/derde-plukdag-schoonrewoerd-peren-peren-en-nog-eens-peren?fbclid=IwAR1dPsQYI-S4uG4R_FV0yP_TfOxnNmRZLMkYyFqJCVhQBFZpYzlilpdHmwI